Syringomyelie, hoofdpijn krijg ik ervan.

Al eerder heb ik het gehad over Socks. Socks kwam uit Turkije en was voor de 1e maanden een actieve hond. Na een tijdje werd ze anders. En om een lang verhaal, met veel onderzoeken, kort te houden. Na een MRI werd de diagnose syringomyelie vastgesteld. En daar wil ik toch mijn verhaal over doen.

CM/SM Chiarie lijkende malformatie en syringomyelie

Ik had hier wel eens van gehoord, en ik mijn belevenis kwam het alleen bij de Cavalier King Charles voor. Tenminste dat had ik geleerd tijdens mijn opleiding paraveterinair.  Het is veel in het nieuws en social media geweest. De hondjes die veel krabben en schuren. Maar dan niet van de jeuk, maar van de heftige pijn.

Ik ben geen dierenarts, maar wel paraveterinair en ervaringsdeskundige wat betreft deze akelige zeer pijnlijke aandoening.
Voor meer specifieke informatie verzoek ik je naar de site van dierenartsenpraktijk Den Heuvel te gaan: www.dierenkliniekdenheuvel.nl.
Deze kliniek verzorgt ook de screening van CM/SM bij de Cavaliers voor een gereduceerd tarief. En voert de screening ook bij andere honden uit.  
Dierenkliniek Zuiderkaag heeft een uitgebreide beschrijving van de symptomen: www.dierenkliniek-schagen.nl/index.php/diereninfo/genetische-afwijkingen/syringomyelie.
Dr. P.J.J. Mandigers werkzaam bij de Universiteit Utrecht als dierenarts-specialist Neurologie kunt u ook benaderen voor verdere informatie.
En natuurlijk staat er genoeg te lezen op Google. 

Oorzaak van CM/SM: een te kleine schedel. Bij elke ademhaling en hartslag verandert het volume van de hersenen een beetje. De hersenen worden continu een beetje groter en kleiner. In een normale schedel is daar voldoende ruimte voor. Als de schedel te klein is, puilt een klein gedeelte  van de kleine hersenen door het achterhoofdsgat in het ruggenmerg-kanaal. Dit heen en weer gaande uitpuilende deel van de hersenen creëert een soort van vacuüm rond het ruggenmerg, waardoor holtes ontstaan. Deze holtes zijn gevuld met vocht. Dit is zeer pijnlijk!

Socks liet achteraf gezien, op de 1e dag dat ze bij ons was al symptomen zien. Ze legde haar kop in een vreemde houding. En wij grapte nog met elkaar dat ze koppijn had van de jetlag. Door de maanden heen werd ze rustiger, wilde eigenlijk niet meer in de galop. Krapte/schraapte af en toe erg hard met haar nagels over haar snuit. En later viel mij op dat ze veel met haar oor ‘tikte’. Net alsof er een vlieg op haar oor zat. Ze keek sneu uit, knipperde opvallend veel met haar oogleden. Haar kop voelde vaak erg warm. Schurken met de kop over de vloer of langs meubels/struiken. En ze kon staand in slaap vallen. Ook werd ze gevoelig op aanrakingen (allodynia). En kon soms erg pijnlijk reageren bij bv aanraking rug of achterpoot. Ook schudde ze (te) vaak met haar kop. Honden die stress ervaren kunnen ook schudden met hun kop, als een soort van uitschudden/ontstressen. Maar Socks deed dit ook in rust. Of werd wakker en liet deze gedragingen zien.

Socks heeft lang en veel medicatie gehad. Ook homeopathie, acupunctuur cranio sacrale therapie en CBD-olie etc. Socks is 5 jaar oud geworden.

Honden die acute pijn ervaren gaan vocaliseren (gillen/joelen).
Honden die ‘gewend’ raken aan (kop)pijn worden rustiger. En zullen alleen vocaliseren als ze nog heftiger pijn ervaren.

Alleen met een MRI heb je een diagnose.
Bij het vermoeden van kun je overleggen met de dierenarts om bv Gabapentin voor een periode in te zetten. Verminderen de klachten dan kun je op basis van het klinisch beeld een waarschijnlijkheidsdiagnose stellen.
Tip: film het gedrag wat jouw als eigenaar opvalt.

Het verloop van CM/SM is heel wisselend. Er zijn honden die het prima doen op normale pijnstillers/ontstekingsremmers (NSAIDs). En er oud mee worden. Er zijn honden die niet goed reageren op de medicatie.

Het varieert van een enkele keer aan de kop of flank krabben, tot hernia-achtige verschijnselen die gepaard gaan met zeer heftige pijn.  
Deze honden gillen letterlijk van de pijn en euthanasie is de enigste optie die er dan is.

Natuurlijk ben ik mij erg bewust van alle honden met ernstige jeukklachten door… jeuk.
En niet elke krabbende hond heeft natuurlijk CM/SM.
En als de jeukklachten sterk verminderen of stoppen door de ingestelde therapie dan heeft u ook een waarschijnlijksheidsdiagnose: allergie!
Maar stel dat uw hond toch veel klachten blijft houden…
Krab uzelf dan ook even achter de oren… En kijk eens naar het gedrag van uw hond.

Contact

Gentenslag 26
7678 BR Geesteren

06-14101140
info@hondengedragtwente.nl

KvK: 74340115
BTW: NL 127679133 B01
Bank: NL43 RBRB 07099661 21