"Mijn hond is zo dominant"

Tijdens mijn werk als paraveterinair kreeg ik het zo vaak te horen: mijn hond is zo dominant/agressief. Als de eigenaar dan op de praktijk was, zag ik eigenlijk altijd een onzekere tot angstige hond.
Dit is te herkennen aan een lage staart, of zelfs tussen de achterpoten. En vaak zijn de oren naar achteren gedraaid. Vaak maken ze zich wat kleiner of kruipen in elkaar.
En natuurlijk kunnen deze honden ook grommen en bijten. Dus laten ze agressie zien. Maar vanuit een heel ander emotie, namelijk angst. Om zichzelf te beschermen vanuit angst en onzekerheid. Daarbij leren honden wel welk gedrag succes heeft en niet.

Honden kunnen groeien in hun angstgedrag, dan is het geconditioneerd. De hond heeft dus geleerd dat bv uitvallen succes heeft. De houding van de hond kan dan ook veranderen, bv oren naar voren of de staart hoog gedragen. Ook het gedrag verandert van angst en onzekerheid naar wat zekerder gedrag. Maar dit neemt niet weg dat de basisemotie angst is, en een therapie zal moeten inhaken op die angst.