Gedragstherapie hond

‘GEDRAGSTHERAPIE VOOR HONDEN IS EEN VAK’ 
Je moet kennis van gedrag van honden hebben om dit vak uit te oefenen. Vanuit welke motivatie laat de hond gedrag zien? Welke emotie? Hoe buig je dit gedrag positief om en laat je de hond in zijn waarde? En zorg je ervoor dat de band tussen eigenaar en hond weer wordt versterkt? Wist u dat heel veel ongewenst gedrag een oorzaak heeft in lichamelijke ongemakken zoals oorontsteking, buikpijn, kiespijn, ED, HD en ga zo maar door. Uiteindelijk zal hij leren dat zijn gedrag succes heeft en zal het herhaald worden. En ook kan hij groeien (het gedrag wordt heftiger) in zijn gedrag omdat hij geleerd heeft dat het succes heeft.

Vroeger hadden onze honden een of meerdere functies, bijvoorbeeld jagen bewaken hoeden etc.
Door de mens is er al vele eeuwen geselecteerd op juist die kwaliteiten.
Was er vroeger een hond niet goed genoeg voor de jacht dan werd er mee afgewerkt. 
Deze kwaliteiten of instincten zijn zeker nog aanwezig in onze moderne honden.
Maar tegenwoordig wordt een hond vaak aangeschaft op uiterlijk en wordt er weinig of niet gekeken naar waar hij oorspronkelijk voor was gefokt.

Tegenwoordig wordt van alle honden maar verwacht dat ze zich aanpassen in onze hectische samenleving zonder probleemgedrag te ontwikkelen. Vaak worden ze behandeld als mensen, en wordt hun hondengedrag niet begrepen.
Ze moeten er mooi en schattig uit zien. Of de juiste aftekeningen hebben.
Wat veelal vergeten wordt is het genetische gedeelte.
En dat is jammer want dit veroorzaakt ook vaak gedragsproblemen.

Maar gelukkig zijn er ook veel honden die een volwaardig gezinslid zijn. Die hun plekje in het gezin gevonden hebben, en waar mensen met hondenrespect hun hond opvoeden en begeleiden. Waar een hond zich aanpast aan de situatie maar ook gewoon hond kan zijn.

Maar wat is nu precies gedrag? Gedrag is erg dynamisch en onderhevig aan allerlei factoren uit onze omgeving maar ook op DNA-niveau of fysiek.
Honden laten altijd gedrag zijn. Slapen blaffen of lopen, alles is gedrag.
Vaak is het probleemgedrag wat honden laten zien eigenlijk natuurlijk gedrag.
Maar op dat moment of in die context ongewenst gedrag.
En natuurlijk komt er ook echt afwijkend gedrag voor.
Maar dit is maar een klein percentage van al het ongewenste gedrag.

Motivatiefactoren spelen een belangrijke rol in het opwekken van gedrag. Maar zijn niet het belangrijkste om gedrag op te wekken.
Een aantal voorbeelden van motivatiefactoren zijn bv trauma: door een auto-ongeluk laat de hond angst gedrag zien in aanwezigheid van een auto.
Of bijvoorbeeld socialisatie: een 2-jarige hond die bij een broodfokker uit de schuur komt zal angst(agressie)gedrag/vluchtgedrag laten zien op alles wat voor hem niet bekend is.
Of conditionering eigenaar: altijd een gevoelig onderwerp, maar bewust en onbewust kunnen wij met ons gedrag de hond positief maar ook negatief beïnvloeden. Hierdoor kan hij gedrag laten zien wat versterkt is of juist ontstaan is door handelen van de eigenaar.                    

Maar wat is dan ongewenst gedrag?
Eigenlijk alles wat een eigenaar of de omgeving als storend hinderlijk of gevaarlijk ervaart. Dit kan voor elke eigenaar anders zijn! Maar ook voor de buren kan dit anders zijn. Bijvoorbeeld, een hond blaft gemiddeld 30 x per dag. De eigenaar is hier wel aan gewend, maar de buren gaan zich steeds meer ergeren aan het geblaf.
Veel gedragsproblemen voort uit onzekerheid en angst.

Nog een paar voorbeelden van ongewenst gedrag: niet alleen kunnen zijn, uitvallen naar anderen honden en/of mensen, angst voor vuurwerk (geluiden), najagen van bv joggers fietsers wild, blaffen als er bezoek komt/is enz.

Ik ga als volgt te werk: Er wordt een afspraak gepland. Ik stuur ruim van tevoren een vragenlijst die ingevuld moet worden en retour naar mij moet.
Ook ontvang ik graag beeldmateriaal van het ongewenste gedrag, vooraf aan het consult. Mits dit geen gevaarlijke situaties oplevert voor u, de hond of omgeving.

Tijdens het 1e consult zal ik evt vragen stellen om het beeld duidelijk te krijgen. En afhankelijk van het probleem gaan we direct aan de slag, of ik stel (samen met u) een passend en werkend plan van aanpak op, met praktische adviezen en handvaten.
Mijn streven is een plan van aanpak dat in uw situatie past. Waar u direct mee aan de slag kunt.                                                                                                                                           
Het 1e consult duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 2 uren. Binnen 2 dagen krijgt u van mijn een uitgewerkt plan van aanpak via de mail. Met ongeveer 7 dagen neem ik telefonisch contact op om te vragen hoe het gaat en evt knelpunten.

Mocht u eerder tegen problemen aanlopen dan neem u natuurlijk contact met mij op.
Evt vervolgconsulten kunnen gepland worden direct na het 1e consult, maar ook later.

Contact

Gentenslag 26
7678 BR Geesteren

06-14101140
info@hondengedragtwente.nl

KvK: 74340115
BTW: NL 127679133 B01
Bank: NL43 RBRB 07099661 21